Înțelegerea rolului serviciilor secrete în societatea românească.

11015271_923288481054694_1086959394_nIn rândul societății civile s-a constituit de ceva timp o adevarată fobie îndreptată împotriva serviciilor secrete…care sunt argumentele??? Pe ce bază se întemeiază această fobie??? Care este rolul acestor servicii?? Sunt doar cateva întrebari la care oamenii de rând nu știu să răspundă și nu vor să se gândească măcar la aceste întrebări fundamentale. Pentru ei reprezintă un lucru rău si atât, si ar mai putea veni cu explicație de genu ,,au auzit ei că au un buget foarte mare`` sau aceste servicii sunt confundate cu vechile structuri comuniste. Explicatia acestor pareri colective e una simpla, la nivel mental înca nu am reușit să facem trecerea de la o societate post comunistă la una democratică, și acest lucru este vizibil în mentalul colectiv cu gândire superficială și în prezența multor nostalgici dar și celor ce se raprtează mereu în trecut. E drept că fără a ne cunoaște trecutul nu putem trăi prezentul și forma viitorul, dar asta nu înseamnă că trebuie să raportăm tot timpul prezentul cu trecutul.

Sa revenim la subiectul nostru. Ce urmaresc în general serviciile secrete???  Informația. De unde toată aceasta nevoie de informatii???

Încă din cele mai vechi timpuri nevoia de cunoaștere și informare au creat mari provocări omului. Această nevoie de informare, prezintă mai multe caractere de ordin economic tehnologic,politic sau militar. Lucrurile nu s-au schimbat nici în prezent, am intrat într-o epocă în care informaţia devine din ce în ce mai abundentă și din ce în ce mai necesară. Ea devine motorul si materia primă a societăţi noastre. Deţinerea informaţiei reprezintă principala sursă a hegemoniei. Generalul Titus Gârbea, care a fost atașat militar în cel de-al doilea război mondial afirma ,,  Nevoia de informaţii este cu atât mai mare cu cât ele trebuie să suplinească inferioritatea şi slăbiciunile de alt ordin. Informaţiile trebuie să fie invers proporţionale cu aceste slăbiciuni. Un popor mai slab demografic şi cu armată mai puţin numeroasă trebuie să apeleze mai mult la iscusinţa în conducere, la o mai completă şi sigură informaţie şi la o mai rafinată contrainformaţie“.

Practic, serviciile secrete reprezintă prima linie de apărare a țării, atât pentru amenințări din exterior cât și pentru cele din interior. Despre acțiunile lor nu se știe prea multe și nici nu ar trebui să se știe prea multe. Dar efectele muncii lor se văd tot timpul, indiferent dacă privim în prezent sau în trecut.

În perioada comunistă serviciile secrete române grupate sub umbrela generală a securitaţii au jucat rolul de a sluji interesele statului totalitar prin participarea şi coordonarea directă a represiunii precum şi prin spionarea şi combaterea activitaţilor informative ale statelor vestice considerate inamice. După 1989, serviciile secrete apărute pe ruinele securitaţii a trebuit să facă dovada ca  s-au îndepărtat de vechile practici şi îşi înţeleg misiunea într-o lume şi ordine democratică. Beneficiind de o puternică moştenire, a contribuit la o relansare rapidă a acestor structuri care în cel mai scurt timp au jucat un rol fundamental în istoria României, asigurând liniştea internă în cadrul procesului de trecere de la comunism la democratie.

De liniște internă ne bucurăm și în prezent, de fapt asta e principalul efect al rolului pe care aceste servicii îl au. Daca e să ne raportăm asupra contextului sesibil din apropierea granițelor țării, pe care il putem asemăna destul de bine cu perioada interbelică, când la fel statul român se confrunta cu revizionismul rus și cel maghiar, serviciile secrete de atunci cât și cele de acum, au demontat multe știri alarmiste false, menite să instaureze panica în rândul populației civile.

Dar poate asta e un exmplu minor pentru a ințelege importanța acestor servicii pe teritoriul României. Palierele abordate de aceste servicii în interesul apărării țării sunt: Apărarea valorilor constituționale, Prevenirea și combaterea terorismului, Prevenirea și combaterea agresiunii în mediul virtual, Securitate economică, Contraspionaj. Si acum sa ne gandim la toate aceste aspecte: atacuri teroriste nu am avut, valorile constituționale sunt apărate, vedem că legile sunt aplicate uniform tuturor, corupția fiind în continua scădere.

Practic toata aceasta fobie se bazeaza pe stereotipuri și lipsa de conțientizare asupra importanței acestor servicii și totodată o lipsa de informare. Trăim într-o ordine democratică, societatea are datoria să cunoască care sunt responsabilităţile serviciilor secrete şi modul cum acestea slujesc interesele societaţii.

Lasă un comentariu